Beeldschermwerk

Beeldschermwerkplek is een specifieke arbeidsplaats die in de arbowet is opgenomen. Met een computer werken heet beeldschermwerk als je dit op een dag meer dan 1 uur achter elkaar doet of meer dan 2 uur op een dag. Die grens is ontstaan uit gezondheidsproblemen in het verleden. Bij mensen die minder dan dat met een computer werken is de kans nauwelijks aanwezig dat ze met klachten te maken krijgen. Zit je boven die tijden dan zijn er regels waaraan je moet werken om klachten te voorkomen.

Bijvoorbeeld dat je op een stoel moet zitten die daarvoor geschikt is, instelbaar in hoogte, armleuningen die instelbaar zijn, maar ook passend voor je lichaam. Iemand met een klein postuur, 1,55 en 45 kg moet in een andere stoel zitten dan iemand die 2,10 en 140 kg is. Ook het bureau moet op de juiste hoogte ingesteld zijn (instelbaar is niet voldoende). Wat ik veel tegenkom zijn bureaus die tegen elkaar staan en precies dezelfde hoogte hebben. Veelal zijn de medewerkers niet precies gelijk en dus zijn de bureaus niet goed ingesteld.

Ook de plaatsing van het beeldscherm is vaak bij toeval gekozen. Bijvoorbeeld in een hoek van een bureau, te laag of te hoog geplaatst, of met teveel tegenlicht vlakbij een raam.

Tenslotte is de manier waarop gewerkt wordt met het toetsenbord, muis en andere hulpmiddelen op het bureau, zoals een telefoon, regelmatig zodanig dat daar vroeg of laat klachten over kunnen ontstaan.

Contact